07 February 2008

Kalapäev

Umbes ajas tagasi nii päris mitu head kuud kohe - septembrisse. Neljapäev - kalapäev. Ja no mul oli ju Ameerikast (nagu Jõmm tavatseb Rootsit kutsuda) külaline ka ja nii saigi Heleriga võetud retk ette turule. Et mitte heast ja paremast ilma jääda, siis pidi varakult juba kohale jõudma, soovitatav nii umbes 5ks aga noh, 7ks ei olnud ka väga hullu - "paar" kala ikka oli mida osta oleks saanud. Üldiselt soovitan ENE-de seti kaasa võta, sest ENEKEses kindlasti kõiki kalu ja juurikaid kirjas ei ole mida Tsukiji kalaturult Tokyos osta saab. Parim kirjeldus Tsukiji kalaturu kohta, mida ma lugenud olen, on ilmselt Siim Nestori sule läbi kirjutatud artikkel Eesti Ekspressis:
"Üks turismiatraktsioonidest kalaturg ise on juba paras hullumaja puhvet. Jääb mõistmatuks, miks nad sinna varastel hommikutundidel (turg tiksub kella 5st 9ni) üldse turiste – või minusuguseid uimaseid turiste – ligi lasevad. Lõputute – rõhutan: lõputute – lettide vahel, millele on kuhjatud absoluutselt kõik ookeani enda koduks pidavad olendid, ukerdades olin ma kogu aeg kellelgi ees. Või millelgi. Pidevalt tuli uljalt kihutavate motoriseeritud kalakärude eest ära hüpata – neid tuli eest, tagant, vasakult ja paremalt – ja juba jääd jalgu tilkuva kaheksajalaämbriga tormavale tegelasele. Ehmatus ja hüpe, ehmatus ja hüpe. Ilmselt pole raske seal tuiates ka sedasi komistada, et kukud hiiglaslike tuunikalade tükeldamiseks mõeldud üliterava kalasae embusse ja saad laitmatult fileerituks.

Mastaabi mõistmiseks: tark Lonely Planeti Tokyo taskuraamat ütles mulle enne kalaturule jõudmist, et Tsukiji kalaturul läheb ühes päevas kaubaks 2500 tonni kõikvõimalikke mereande – kogusummas 23 miljoni dollari eest. Järgmisel päeval sama palju. Ülejärgmistel muidugi ka. See on f****g palju kala ikka."
Viide tervele artiklile:
http://paber.ekspress.ee/viewdoc/B504ED7A1B7331F1C2257383005E07FC

Ja täpselt nii ta oli ka. Hommikuti on tuunikala oksjon kus saavad panuseid teha vaid litsenseeritud ostjad, hoidmaks ära mõttetute turistide horde. Siiani ärevaim ost kahtlemata tehtud ühe Hong Kongi poodniku poolt, kes sai õnnelikuks tuunikala(275kg) omanikuks nii umbes 600 000.- krooni eest.



Pärast oktsioni vedasid õnnelikud omanikud oma kalakesed koju:

Njah, imeelukaid ikka leidus ja üks neist arvas heaks mind karastava veejoaga kasta, kahjuks ta ennast ei tutvustanud ja ma siiani ei tea mis elukaga tegu oli (see kala kindlasti ei olnud, kes veejoaga kärbseid puuokstelt maha sülitab).

Lihtsalt nimeta ja midagi ja järgmine hetk on sul see olemas:

Oi kala.
Tapjakärud:

Kahtlemata värskeim sushi Tokyos:

Kuna turg on suht kuulus turismimagnet, siis oli ümbruses ka suveniiri poode korralikult, parim leid nendest S&M Puhh.

Kohe kalaturu kõrval aga asub Tokyo kõige peenem linnaosa Ginza. Täistopitud kõikvõimalike moekaupade ja ehtepoodidega või noh lihtsamini öelduna iga naise unistuste linnaosa. Kuna Tokyo maa hind ei mahu kellegile mõistuse piiresse, siis Ginza omast ei tasu isegi rääkima hakata. Sellega seoses tahetakse ka kalaturg 2012ks aastaks sealt minema kupatada.

Ega Ginzas minusugusel lihtsurelikul polegi midagi teha, D&G, Gucci, CK, Armani ja no fääntsi fääntsi - rohkem nimesi ei jäänud meelde, aga seal saaks palju korralikuma pronksöö teha kui see mis Tallinnas oli. All suht erakordne pilt Tokyost kus on näha majad ja puud korraga:

Ginzas asub Sony mingi putka kus on igast lollust eksponeeritud, näiteks kaamera mis teeb pilti kui talle naeratada. Heleri naeratus ei kvalifitseerunud naeratuse alla:

Siis veel mp3 mängija, mis mööda lauda ringi kütab ja üritab vist Flubber olla ja sa ise saad sel juhul Robin Williamsi mängida:

Peale tehnikat midagi veel naistele - Sweets Paradise - 150 eeku ja söö niipalju torte ja kooke ja jäätist ja šoksi ja kommi ja küpsist ja mida iganes ja täpselt nii palju kui tahad ja siis natuke veel, et ikka korralikult paha olla oleks:

Lehmamaja:

Jaapani mood vääriks täiesti enda ette raamatut, ei teagi, kas ma võtan selle teema üldse käisile siin, kergeks näiteks vaid allolev pilt ja see on suhteliselt tavaline nähtus tänavapildis:

No comments: